Yeni başlayanlar için dikkat edilmesi gereken gitar çalma teknikleri nelerdir?

Gitar çalma teknikleri, yeni başlayanlar için zor gibi görünse de, doğru öğrenilip gerekli egzersizlerle pekiştirildiğinde performansa yansıması hemen anlaşılır. Gitara yeni başlayanların ilk olarak pena tekniği çalışması ve perdelere doğru basarak temiz sesler elde etmesi gerekir. Doğru pena tekniği sizin daha temiz ve seri çalmanızı sağlayacaktır. Pena tekniğini çalışırken sadece tele tek yöne doğru vurarak değil (sadece aşağı doğru ya da sadece yukarı) sıralı vuruşlar yaparak çalışmak (sırasıyla aşağı ve yukarı vuruşlar) daha doğru olacaktır.
Perdelere basarken çok fazla basınç uygulamayın. Bu, hem sizi yavaşlatır hem de almak istediğiniz sesi bozar. Tele az basınç uygulamamız aynı zamanda başka bir perdeye geçerken rahat geçmenizi ve akıcılığı sağlar.

Hammer on ve Pull off teknikleri (Legato)

Bu teknikler çaldığınız notaların devamlılığını arttırması yanında daha az penalama gerektirdiğinden sesler daha yumuşak ve akıcı duyulur. Bu teknikleri uygulandığında 1. parmak perdeye basarken çok fazla basınç uygulayıp teli bükmemelidir. Aksine 1. parmak az basınç uygularken hammer on ya da pull off yaptğımız diğer parmaklar daha yoğun bir kuvvet uygular. Böylece sesler daha net ve temiz duyulur. Legato tekniği ile bilinen gitaristler arasında Joe Satriani, Richie Kotzen, Steve Vai bunlardan biridir.

Bending ve Pre Bending

Elektrik gitarda ifade etmenin en iyi yolu olan gitar teknikleri içinde, Bend tekniği de yer alır. Bend tekniği, yapmamızın nedeni bastığımız perdenin bulunduğu notayı çeyrek, yarım ya da tam ses tizleştirmektir. Ancak bunu yaparken bir çok ifade yöntemi kullanırız. Yaptığımız bendler yavaş ya da hızlı, yumuşak ya da sert olabilir. Bu ifade yöntemi bir solodaki dinamikleri ortaya çıkartır.
Pre bend tıpkı bend tekniğinde uyguladığımız tekniğin tersini yaparak sesi tizleştirmek yerine pesleştiririz. Bu sayede çaldığımız melodiye daha farklı bir duygu katarız. Bu tekniği uygularken bend tekniğinde olduğu gibi teli yukarı çekmek yerine yukarıdan aşağıya getirerek uygularız.
Tüm bend tekniklerini çalışırken dikkat edilmesi gereken konu detone olmamaktır. Bend egzersizleri yaparken ulaşmanız gereken sesi duyduktan sonra bend yapmanız doğru notayı duymanızı sağlayacaktır. Bir diğer yöntem ise tuner eşliğinde çalışmanızdır.

Slide

Slide tekniği genellikle tek telden gerçekleştirilir. Burada amaç bastığımız bir perdeden bir başka perdeye parmağımızı kaydırarak geçeriz. Bunu yaparken perdeden teması kesmeden doğru notaya ulaşırız. Slide tekniğini uygularken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta tıpkı bisiklet kullanır gibi gideceğimiz yöne bakmaktır yani bulunduğumuz nota değil ulaşacağımız notaya bakarak parmağımızı doğru yere hareket ettiririz. Slide için bir örnek ise Joe Satriani – Always with me always with you parçasını örnek verebiliriz.

Vibrato

Vibrato tekniği; tıpkı bending tekniği gibi ifadesi güçlü ve karakteristik bir tekniktir. Vibrato için gitaristin imzası diyebiliriz, çünkü her gitaristin vibrato yaparken farklı bir hızı, yoğunluğu ve zamanlaması vardır. Vibrato tekniğinin gitaristen gitariste nasıl farklılık gösterdiğinin anlaşılması için BB King, Eric Clapton, Paul Kossoff, Gary Moore vibratolarına göz atabilirsiniz. David Gilmour ve Hank Marvin gibi diğer Stratocaster kullanıcıları ise tremolo kolunu kullanarak vibrato tekniğini yapmayı tercih edenlerden.