Genellikle eğitim merkezlerinde ve arkadaşlar arası sohbetlerde, en çok duyduğumuz iki cümle ‘müzik konusunda yetenekli değilim’ ve ‘çalışmak için zaman bulamıyorum’ olur. Bu konuyla ilgili bir gerçek gözden kaçıyor; ÇABA.

Elbette, belirli bir çalışma rutini olan bir öğrenci, belirlenmiş olan seviyeye daha kısa sürede ulaşabilir. Bu durum, uyguladığı teorik bilgileri ve diğer dinamikleri nasıl pratiğe döktüğüyle de alakalıdır.

‘Yetenek’ herkes için bir tartışma konusu olsa da, yazının ana fikri olan ‘Çaba’ hepimiz için var olan bir fırsattır. Yetenek başka bir yazının konusu olduğundan bizim bu noktada yapmamız gereken iyi sonuca ulaşmak için çabalamaktır.

Bu yazı çalışma programının nasıl olacağı konusunda belirli tavsiyelerden oluşmaktadır.

Çalışmak için her gün 1 saatinizi ayırın

Gece çalışmayı sevenler, gün sonunda sabitleyebileceği bir saat seçebilirler. Gündüz çalışmayı sevenler ise sabahın erken saatlerinde bir çalışma saati seçebilirler. Bu saatlerde zihin daha sakin ve gündelik konular hakkında kaygı oranı daha düşüktür. Günde 1 saat çalışmaya ayrılmış sakin bir zihin ve ruh hali, günde 3 saat ayrılmış dağınık ve kaygılı zihinden çok daha verimli olduğundan alınan sonuç da bir o kadar etkili olur.

Nasıl bir ortam uygundur?

– Havalandırması iyi ve aydınlık bir ortam seçmeye özen gösterin.

– Koltuk ve yatak yerine sandalye seçimi daha önemlidir.

– Dış dünyadan tamamen uzaklaşmanız için TV, sosyal medya ağlarını tamamen kapatın. Cihazlarınızı sessiz moduna alın. Bu, çalıştığımız etüdü daha kolay anlamamızı ve kısa sürede hızlı sonuç almamızı sağlar.

Esneme ve ısınma

Çalışmaya başlamadan önce bedeni esnetmek gerekir. Böylece yapılan zor egzersizleri daha az ağrıyla yapabilirsiniz.
Diğer önemli pratik ise ısınmadır. Bunlar için, bazı motor egzersizleri düşük hızda yapabilirsiniz.

Ne çalışmalı?

Çalışmaları organize etmeniz için bölümlere ayırın.

1 – Motor egzersizler

Kas sistemini geliştiren motor egzersizler, her bir hareketi yapmanızda ve reflekslerinizin gelişmesinde yardımcı olur.
Bu hareketler; hammer-on, pull off, slide, bend, pena egzersizleri, strumming vb.

2 – Müzik teorisi

Müzik teorisi çalışmak armoni, kompozisyon, solo oluşturma, doğaçlama, partisyon yaratmak gibi konularda gelişmenizi sağlayacağından, tüm bu bahsedilen bölümlerin çalışma aşamasında kağıt üzerinde değil, uygulanabilir olarak çalışmanız gerekmektedir.

Her zaman savunduğumuz sistem, armoni ve teori çalışmasında bir üniteyi bitirdikten sonra, okunarak öğrenilen kısımdan çok enstrüman üzerinde bunun pratiğini yapmak ve iyice pekiştirdikten sonra bir sonraki üniteye geçmektir.

3 – Repertuar

Sizi harekete geçirecek, motive edecek bir şarkı seçin ve çalın.

Sizi zorlayacak parçalar seçmeniz sizi geliştirir. Teknik, şarkı yazımı, sound, ritim gibi konuları geliştirmenizde yardımcı olur. Şarkı analizleri yaptıkça teori kısmında öğrendiğiniz bilgilerin kullanımını daha hızlı öğrenirsiniz.

Buradaki altın kural zor şarkılar karşısında çok zamanınız alsa bile MOTİVASYONUNUZU ASLA YİTİRMEYİN.

Tamamladığınızda en başından bu yana tekniğinizi çok iyi bir noktaya getirecektir.

Bir diğer altın kural, BÖLÜMLERE AYIRARAK ÇALIN.

Partisyonları teker teker çalışıp birleştirmeniz iyi ses elde etmenizi, ezberlemenizi ve temiz çalmanızı sağlar.

Ayrıca, BASİT ŞARKILARI GÖZ ARDI ETMEYİN.

Birçok basit şarkıda mükemmel armoniler ve akor bağlantıları size çok iyi fikirler verebilir.

Yukarıda bahsettiğimiz zor şarkıları seçmek her zaman için iyi bir yöntem değildir. Bazen basit şarkıları çalmak ve çalışmak, eğlenmek ve iyi olan yönlerimize eğilmek motivasyonumuzu daha da arttırır.